Capitolo dei Tulipani 2025
- Wouter Butzelaar
- 23 uur geleden
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 4 uur geleden
Onze reis naar Castello Grinzane Cavour verliep dit jaar in de voetsporen van Cavour. Halverwege in de Vogezen maakten wij een tussenstop bij Plombières-les-Bains, een karakteristieke kuurstadje, welke van grote historische betekenis is voor de eenwording van Italië.
Eenmaal aangekomen bij onze uitvalsbasis Relais Montemarino gingen wij eerst verfijnd dineren in Verduno bij het in de Langhe vermaarde restaurantje Il Agnulot, waarvoor men drie maanden vooraf moet reserveren.
De volgende ochtend trokken wij er vol enthousiasme erop uit om de omgeving te verkennen; de tocht ging via het panoramisch stadje Neive naar Mango, waar wij opgewacht werden door de Associazione Culturale Manganum voor een rondleiding door het eeuwenoude Castello dei Marchesi di Busca, waarin tevens de Enoteca Regionale Colline del Moscato gevestigd is.
Aan het eind van onze tocht vond er een aperitief plaats met onze reisgenoten, opgevolgd door een diner in het aanpalende Villa D'Amelia in het tegen een Michelinster aanhinkende restaurant Damà waar de getalenteerde Chef Guido Gianni Peradotto met de pollepel zwaait.
De volgende morgen ging onze reis naar de Roero, te weten naar de gepassioneerde wijnmakers van Cascina Occhetti Poderi Moretti, waar een uitgebreide proeverij met amuses door Riccardo en Alessandra Moretti op ons stond te wachten.
Geheel voldaan van ons eerste bezoek gingen wij naar Ciabot San Giorgio, een prachtig optrekje op de top van een heuvel middenin de wijngaarden van de Roero. Hier werden wij met een traditionele Piemontese lunch ontvangen waarbij de prestigieuze wijnen van Angelo Negro werden geserveerd.
Hierna ging de reis terug over de rivier Tanaro naar de Langhe om in het plaatje Serralunga d'Alba bij de bevlogen wijnmakers Paolo en Luisella Manzone voor een bezichtiging van hun kelders en een uitgebreide proeverij van hun top wijnen te mogen meemaken.
Geheel voldaan gingen wij in hetzelfde plaatsje naar Tota Virginia, met zijn vermaarde wijnschatkamers en met superieure keuken. Allerhartelijkst werden wij door de eigenaar Riccardo Giuseppe Baltrocco ontvangen met een aangekleed aperitief met een heerlijk glas Alta Langa Brut van Ettore Germano op het panoramische terras, welke ons uitzicht bood over de glooiende wijngaarden van de Langhe.
De volgende dag moesten wij ons voorbereiden op het Capitolo dei Tulipani in het Castello Grinzane Cavour, welke geheel versierd was met rode en witte tulpen, symboliserende de vriendschap van de Nederlandse Knights met Alba. Tijdens dit Capitolo vond er een boeiende presentatie gegeven door Truffeljager Carlo Marenda plaats met als thema "Klimaatverandering en de Alba Witte Truffels: een moeilijke relatie". Na een muzikaal optreden waarin de Hymne van de Knights ten gehore werd gebracht, vonden er een aantal inducties plaats, waarbij Annalisa Palluda van de beroemde wijnhuis Angelo Negro tot Knight of Alba werd verheven. Tot slot had ondergetekende de eer om Dottore Willem Hokken als Maestro van de Nederlandse delegatie te mogen opvolgen. Hierna vond de lunch plaats afwissend met fabelachtige presentaties van de geserveerde wijnen uit de 49ste Selectie van de Ordine door Wine Master en Knight Noël Vanwittenbergh en met muzikale optredens door de band Blue Velvet, waaronder Tulips from Amsterdam en het Barolo liedje. En last but not least mocht ondergetekende met een korte speech namens de Nederlandse Knights aan de Gran Maestro Tomaso Zanoletti de rode en witte chocolade truffels gevuld met Clusius Tulpen Vodka als geschenk aanbieden. Deze Nederlandse Vodka is 100% van tulpen gedistilleerd en werd bij de koffie als digestief geserveerd.
Tijdens het gehoren brengen van Tulips from Amsterdam zongen Nederlandse Knights uit volle borst mee.
De lunch werd door de Gran Maestro Tomaso Zanoletti afgesloten met een dankwoord aan Chef Alessandro Mecca voor de uitzonderlijk verfijnde gerechten, voor menu https://www.cavalierideltartufo.it/en/?p=9958
Het laatste avondmaal met de Nederlandse delegatie vond plaats in Ca'de Re Agriturismo in Verduno, waarbij de wijnen van Cantina Castello di Verduno werden geserveerd met o.a. de Pelavergo, waarover Wine Master en Knight Noël Vanwittenbergh ons erop attendeerde dat dit bijzondere druivenras alleen in deze plaats voorkomt.
De daarop volgende dag stond in het teken van Barbaresco. Wij waren uitgenodigd door Gabriele Boffa (3e generatie van Carlo Boffa en tevens buurman van de beroemde wijnmaker Gaja) voor een kelderinspectie en een uitgebreide proeverij, waarbij genoten van het spectaculaire uitzicht over de rivier Tanaro. Ter afsluiting van deze dag dineerden wij bij het er tegenover gesitueerde gastronomische restaurant Antine.
Alweer een dag verder ging onze reis terug naar Grinzane Cavour, waar wij aan de voet van de heuvel van het Castello werden opgewacht door Simone Fiorino (zoon Bruna Grimaldi), waar wij een rondleiding door het wijnmakersbedrijf kregen en wij ons bezoek afsloten met een sublieme proeverij met Bruna Grimaldi.
Op de laatste dag van onze reis in Italië volgde warm ontvangst door Maestro Matteo Ascheri in Bra, waarbij hij ons een rondleiding en uitleg gaf over "Barolo en Primeur' veiling. https://www.fondazionecrcdonare.it
Op onze terugreis maakten wij nog een gecombineerde culturele en gastronomische stop in Nancy, waar wij lunchten bij Chef Philippe Brun (een leerling van Alain Ducasse) en waarna wij een bezoek brachten aan de prachtig gerestaureerde Villa Majorelle geheel in Jugendstil opgetrokken.
Comments