Op uitnodiging van Noël Vanwittenbergh ging onze zondagmiddag 17 oktober 2021 op in een bijzondere proeverij en een evenzo bijzondere locatie in het Westelijk havengebied, werelds grootste chocolade afzethaven; te weten bij de Chocolatemakers. Wij werden bijzonder gastvrij ontvangen door Marjan Luttik, die ons indrukwekkende rondleiding gaf door de chocoladefabriek met een interessante uitleg over het productieproces. De duurzame architectuur van de fabriek is interessant door de gebogen glazen dakconstructie met geïntegreerde zonnepanelen, grotendeels voor de energiehuishouding zorgend. Na de rondleiding werden wij ontvangen in een gedekte ruimte, waar wij een presentatie over de cacaoverwerking kregen, aansluitend een verrukkelijke proeverij van zes verschillende chocolades ieder gecombineerd met zorgvuldig door Noël geselecteerde Nederlandse wijnen en een uitleg over smaak paletten, tonen en geuren zoals ik nog niet eerder bij chocolade heb mogen ervaren.
De reis begon met pure chocolade Congo 92% cacao, gevolgd door Peru 80% cacao waarbij twee rode wijnen van Wijndomein St. Martinus eerst de Olivier 2019 jong rijp te noemen en vervolgens de elegante Cuvée Cabernet 2016 werden geserveerd en waren een verrassende smaakbelevenis, vervolgens ging de proeverij verder met Dominicaanse Republiek 75% cacao en Congo 68% cacao gecombineerd met een Pinot Noir van Wijngoed Thorn 2017 en een Pinot Gris van Domein De Wijngaardsberg 2019, en als laatste twee Colombia 65% cacao gecombineerd met witte wijn van Wijngaard De Linie 2019 en Peru 52% cacao, welke voor melkchocolade doorging als zou je dat door de donkere kleur niet gedacht hebben, gecombineerd met een Mergelland 2019 Late Harvest Domein De Wijngaardsberg gemaakt van Chardonay en een wat krachtiger Twentewijn Edelzoet. Na deze indrukwekkende proeverij hebben wij onze proefbevindingen goed genoteerd en konden wij ter afsluiting in de winkel onze speciale chocolade inkopen doen.
Comments