Dit keer ging onze reis naar Genève met als tussen stops Metz en Arbois.
Metz is een aan de Moezel gelegen stad met bewogen geschiedenis tussen Duitsland en Frankrijk, opvallend is de Berlijns aandoende architectuur van Neue stadt gesitueerd tussen het historische centrum en het hoofdstation, welke in de welvarende Duitse periode tussen 1904 en 1914 uit de grond is gestamd. Zowaar troffen wij hier een Parijse Brasserie des Arts et Metiers aan, waar wij voor de lunch een heerlijk glas Champagne aangeboden kregen. Wij maakten na de lunch een prachtige stadswandeling, waarbij de tearoom Le Salon Blue niet over het hoofd zagen om bij te komen van de vele imposante gebouwen, zoals de gotische kathedraal met glas en lood ramen door Chagall. S’avonds dineerden wij La Réserve Bistronomie onder het genot van lokale Moeselwijn genaamd Les Pucelles de Vic 2022 van Vicus gemaakt van een Pinot Noir.
De volgende stop was in het bergdorp Arbois midden in de Jura, bekend van de Vins Jaunes, waar wij inkwartierden bij Les Caudalies. Toevallig dat dit hotel restaurant gerund word door de familie van de beste Sommelier van Frankrijk 2015 Philippe Troussard. Kortom wij vielen met de neus in de boter bij dit tegen een Michelinster aanhinkend restaurant, waar wij dineerden als ook lunchten. Werkelijk voortreffelijke wijn spijscombinaties werden aan ons gepresenteerd. Alsof het zo moest zijn sloten wij ons bezoek aan Arbois met het huis van de vermaarde Louis Pasteur, die beschouwd word als de vader van de microbiologie. Deze Franse wetenschapper heeft ook een onuitwisbare stempel gedrukt op de wereld van oenologie. Beroemd is zijn uitspraak: Wijn is de gezondste en meest hygiënisch van alle dranken, het voed, geneest en verrijkt het leven.
Onze reis eindigde rond het Meer van Genève, waar wij op uitnodiging van de Association les Amis de Talleyrand een indrukwekkend cultureel programma afwerkten, afgewisseld met geweldige lunches en diners. Hierbij werden ons lokale fantastische Zwitserse wijnen gepresenteerd, waarvan ik goed kan begrijpen dat deze maar mondjesmaat geëxporteerd worden. Talleyrand was naast een begenadigd staatsman ook een geweldig zakenman met smaak voor goede wijn; zo kocht hij het toen al prestigieuze Chateau Haut Brion welke hij later met flinke winst wist te verkopen, als ook zijn promotie van de Loire wijnen uit Valençay rond zijn Chateau.
Comments