Voor Noël Vanwittenbergh is de door de Wijntafel commissie gekozen editie Nieuw-Zeeland toch wel een van de meest uitdagende thema’s uit de reeks van de afgelopen vijf jaar!
Ik had als commissielid het genoegen om samen met Arjeh Roeterdink de wijnen met bijpassende gerechten te mogen voorproeven. Noël had zich met diverse kookboeken in de Nieuw-Zeelandse keuken verdiept om de verbinding van streekgerechten met de aromatische wijnen tot in de perfectie te laten samengaan; het zogenaamde “flirten” zoals Noël dit op zijn karakteristieke wijze zo mooi verwoord.
Met veel spanning werd naar de dag zelve uitgekeken waarbij er als het aperitief voor de afwisseling een karaktervolle stille wijn Dog Point, een Sauvignon Blanc uit Marlborough werd geschonken met een amuse fish and ships en een remoulade saus.
Nadat iedereen in de grote zaal zijn plaats had ingenomen nam de Commissie voorzitter Loek Habbema het woord, waarbij hij toelichtte dat de Nieuw-Zeelandse wijnproductie niet meer dan één procent van de totale wereldproductie behelst en dat deze in de geschiedenis van de laatste vijftig jaar enorm is toegenomen, echter hun totale productiecapaciteit is vergelijkbaar met die van de Champagneregio.
Vervolgens nam Noël Vanwittenbergh de presentatie over waarbij hij een technische toelichting op de geserveerde wijnen en de door hem erbij bedachte gerechten. Wij begonnen met tweetal Rieslings een uit Central Otago genaamd Rippon en een uit Waipara genaamd Pegagus Bay, waarbij wij een gerecht van gamba’s, pakshoi met mintsaus geserveerd kregen. Opgevolgd door twee Pinot Gris uit Marlborough één van wijndomein Pounoma en één van wijndomein Nelson genaamd Neudorf, waarbij wij een quiche met dorade en zeekraal, waarvan de quiche mij deed denken aan een hartige variant van pastel de nata. Daarop volgde een bijzondere Chardonnay uit Auckland de speciale Cuvée Hunting Hill van Kumeu, welke in Bourgogne stijl gemaakt is, waarbij een stukje parelhoen met een knoflook mayonaise werd gepresenteerd; werkelijk een ultieme smaaksensatie!
Bij het hoofdgerecht bestaande uit lam met asperges en zoete aardappel had Noël twee Pinot Noir’s bedacht één uit 2014 uit Marlbourough genaamd Seresin en één uit 2018 uit Martinborough Actearoa genaamd Ata Rangi. Tot slot kwam Renate Neyndorff van Abraham Kef de kazen toelichten, qua typen geïnspireerd op kazen welke ook in Nieuw-Zeeland gemaakt worden met o.a. Skaepse Ronde, aangevuld met een bolletje Honky Ponky ijs als dessert. Bij de kazen kregen wij een Pinot Noir uit Central Otago van het wijndomein Staete Land en een Pinot Noir uit Martinborough van het wijndomein Graggy Ranch geserveerd en voor bij het dessert een mooi glas Riesling Finale Noble uit Waiparra van Waireau Red Wines.
Tot slot nam ondergetekende het woord om met de aanwezigen stil te staan bij het eerste lustrum van de succesvolle Vanwittenbergh Wijn Tafel, het ontstaan hiervan en de twee geweldige drijfkrachten; te weten onze Voorzitter Loek Habbema als telkens inspirerende inleider met zijn encyclopedische wijnkennis en uiteraard Wijnmeester Noël Vanwittenbergh zelve, waarbij zij voor iedere editie volle zalen weten te boeken!
Comments