top of page
Wouter Butzelaar

Proeven in de rondte door Piemonte

Dag 1: De reis startte al vroeg met twee wijnvrienden en medebestuurders van de Nederlandse delegatie Knights of Alba vanaf Schiphol naar Turijn. Gelijk na onze landing ging de reis naar het Koninklijk Paleis van Venaria, waar zich bovenin het sterrenrestaurant Dolce Stil Novo van de vermaarde Chef Alfredo Russo bevind. Wij werden aldaar uiterst gastvrij ontvangen met de door de Chef geselecteerde DOC Chardonay Spumante Brut, waarna wij ons lieten verrassen met een zevengangen lunch met bijpassende wijnen. Na afloop van deze lunch genoten wij van onze koffie op het terras, welke een magnifiek uitzicht bied op prachtige Franse tuinen, een soort Versailles. Na afloop van de lunch ging onze reis Castello Santa Vittoria d’ Alba, welke als uitvalsbasis zou dienen voor de geplande proeverijen. Dezelfde avond nog werden wij in Verduno door Maestro Ugo Ventorino bij Ristorantino Il Agnulot voor een uitzonderlijk diner ontvangen, waar zijn echtgenote als Chef subliem met de scepter zwaait.

Dag 2: In allervroegte vertrokken wij naar onze eerste bestemming Beni Batasiolo in La Morra, waar ons op introductie van de president van de Italiaanse KvK Roberto Payer een uitzonderlijk hartelijke ontvangst door president Fiorenzo Dogliani (tevens Chevalier du Tastevin) en zijn charmante echtgenote te wachten stond, waarmee wij na de interessante rondleiding door de wijnmakerij het omvangrijke assortiment van superieure wijnen mochten proeven.

Vervolgens luchten wij met de getalenteerde wijnmaakster Sara Moscone bij Osteria More e Macine ter voorbereiding van een toekomstig evenement onder het genot van een Langhe Nebbiolo. In de middag werden wij door Maestro Matteo Ascheri in het historische stadje Bra ontvangen. Het complex is onder architectuur ontworpen met een luxe spa-hotel boven de wijnmakerij. Na een gedetailleerde uitleg en rondleiding kwamen wij in de proefruimte, waar wij de uitzonderlijk goed gemaakte wijnen mochten proeven. Vervolgens dineerden wij in Bra bij Osteria La Pimpinella, een twist van traditioneel met moderne uitvoering; werkelijk een unieke culinaire ervaring!

Dag 3: Onze reis ging oostwaarts richting Asti voor een inspectie van de wijnkelders en een proeverij bij Braida di Bologna Giacomo, waar wij vriendschappelijk ontvangen werden door Nobert Reinisch. Zelden hadden wij zulke mooie Barbera's d’ Asti mogen proeven, met zoet een Moscato d’Asti en een Brachetto d’Acqui, waarbij ik mij heb laten tot het proeven van een uitzonderlijke Grappa uit 2018.

Voor de lunch verplaatsten wij ons naar de rand van Asti, waar de poort van de sterrenzaak Il Cavallo Scosso speciaal voor ons geopend werd, om bij te komen werden wij verwelkomt met een Alta Langa Brut 36 Mesi van Gancia, gemaakt van Chardonnay en Pinot Noir. Na afloop van deze sublieme lunch ging onze reis naar Mango, om kennis te maken met Cascina Pian d’Or waar de beste Moscato d’Asti wordt gemaakt door de getalenteerde wijnmaakster Lina Moschetti. Tijdens de rondleiding mochten wij reeds van de most proeven, wat een sensationele ervaring was.

De dag werd afgesloten in het pittoreske stadje Neive met een diner bij Ristorante Umano, bekend om zijn sublieme vleesgerechten met een bijpassende wijnkaart.

Dag 4: de reis vervolgde zich naar Serralunga d’Alba waar een bezoek gepland stond aan Giovanni Rosso en waar wij gastvrij en deskundig ontvangen werden door Maddalena Dioli, die ons meenam in de kelder waar wij diverse Barolo’s uit diverse eikenhouten vaten mochten proeven. Na deze rondleiding vingen wij aan met een uitgebreide proeverij, beginnend met Barbera d’Alba, Langhe Nebbiolo en eindigend met vier Barolo’s uit 2020, echter totaal verschillend in de smaakbeleving. Voor de lunch ging onze reis Montforte d’Alba, waar wij bij het tegen een ster aanhinkende Gennaro di Pace met onze Italiaanse vriendin van een uitstekende lunch mochten genieten beginnend met Alta Langa Extra Brut 2020 van Ettore Germano (ons volgende reisdoel).

Aangekomen bij Azienda Agricola Ettore Germano wederom in Serralunga d’Alba, werden wij allerhartelijkst ontvangen door Maria, de dochter van de bijzondere wijnmaker Sergio Germano. Na een uitvoerige rondleiding en uitleg arriveerden wij in het panoramisch gesitueerde proeflokaal, uitzicht biedend over de glooiende wijngaarden. Wij mochten het gehele arsenaal van Alta Langa wit en rosé, Langhe DOC Bianco, Langhe DOC Riesling, Langhe DOCG Nebbiolo, Barbera d’Alba DOCG Superiore om af te sluiten met een drietal Barolo’s DOCG, de een nog beter dan de ander. Voldaan vertrokken wij voor aperitief en diner naar Tota Virginia, waaronder zich één van de grootste wijnkelders van deze regio zich bevind. De eigenaar Riccardo Baltrocco was vereerd om ons als Knights of Alba te ontvangen, wij werden door hem en zijn team uitstekend geadviseerd in onze wijnkeuze bij het weergaloze diner, wat hierop volgde.

Dag 5: Het volgende reisdoel bevond zich in noordelijke richting te weten de Roero streek, waar wij afgesproken hadden bij Negro Angelo & Figli, gelijk bij binnenkomst werden wij door de charmante schoondochter Annalisa Palluda met enkele Nederlandse woorden ontvangen. Met de lift daalden wij vervolgens af naar het indrukwekkende keldercomplex, waarbij wij tijdens de tour ook getuigen waren van het geautomatiseerde bottelproces. Vervolgens kregen wij een uitzonderlijke proeverij van Roero Arneis, Metodo Classico, Barbera d’Alba en Roero Riserva gepresenteerd. Hierna vervolgde wij onze reis voor een traditionele lunch in Cantina dei Cacciatori, waar wij Martina Molino en Sara Cortese van het wijnhuis Mauro Molino ontmoeten met het oog op een toekomstig evenement.

Na afloop van onze lunch ging onze reis naar Matteo Correggia in Canale, waar wij ontvangen werden door Ornella Costa Correggia en haar zoon wijnmaker Giovanni Correggia, waar wij uitleg kregen over de geschiedenis en etikettering van dit mooi wijnbedrijf. Bij ons viel de elegantie en frisheid van de geproefde Nebbiolo wijnen goed in de smaak.

In stijl met de proeverijen in de Roero streek vond het diner in de sterrenzaak Ristorante Il Centro te Priocca d’Alba plaats, waar de duif met foye gras mij nog lang zal heugen, fantastisch begeleid door een Roero Riserva DOCG Occhetti 2020.

Dag 6: Vol verwachtingen ging onze reis naar La Morra voor een rondleiding door het monumentale huis Ratti, waarbij wij eindigden op het terras met panoramisch uitzicht voor de proeverij van een Sauvignon, Barbera d’Asti en drie Barolo’s.

Voor de lunch ging de reis naar Coltivare, een design restaurant met een groene Michelin ster, een unieke culinaire ervaring welke afgesloten werd met Maestro Ugo Ventorino.

Als laatste wijnhuis ging onze reis terug naar de Roero streek, waar wij in Cascina Occhetti te Monteu Roero opgewacht werden door de getalenteerde wijnmaker Riccardo Moretti, het klapstuk van onze reis. Wij werden door hem meegenomen in het hele productieproces met inbegrip van een inspectie van de aanpalende Nebbiolo wijngaard. Na deze boeiende uitleg verplaatsten wij ons naar het domein op nabijgelegen locatie voor een indrukwekkende proeverij, waarbij er ook lokale lekkernijen werden gepresenteerd ideaal voor de pairing met de wijnen.

Het laatste avondmaal vond plaats in het panoramische restaurant Al Castello van Castello Santoria d’Alba, onze uitvalsbasis voor deze reis. De getalenteerde Chef Paolo Decio had een speciaal menu voor ons bedacht, welke met een verfrissende rode dessertwijn van Giovanni Almondo uit Montà d’Alba werd afgesloten.




Comments


bottom of page