De vernieuwde Vanwittenbergh Wijn Tafel Commissie had met Henk ten Dam zich degelijk voorbereid op de Editie 2025 met als aanstaande onderwerp de wijnen uit het Rhône gebied, waarvoor de taken onderling verdeeld werden. De bedoeling is dat Henk zich langzaam inwerkt om onze website verder te verlevendigen.
Zoals gebruikelijk zat de stemming bij aanvang van deze bijzondere avond er gelijk goed in, waarbij een heerlijke mousserende wijn genaamd Saint Peray uit de Noordelijke Rhône streek werd geserveerd met een smakelijke amuse. Onze voorzitter Loek Habbema stond stil bij de immense opkomst van de in bijzondere wijn geïnteresseerde leden en hield vervolgens een briljante inleiding over de Rhône, de terroir en de diverse druivensoorten en de mondiale populariteit van deze wijnen.
Vervolgens nam Noël Vanwittenbergh het woord en leidde ons vol verve tot in detail door de diverse wijngebieden, waarbij hij accenten legde bij de karakteristieken van de verschillende wijnen. Bij het voorgerecht bestaande uit Coquilles geserveerd in een Vichyssoise met prei fondue en bieslook werden een Condrieu en een witte Crozes-Hermitage geschonken.
Na het voorgerecht werd er door ondertekende uitgebreid stilgestaan bij het denkwerk van ons vertrekkende commissielid Rumo de Schutter, die jarenlang heeft bijgedragen aan de opbouw en het succes van onze Vanwittenbergh Wijn Tafel, waarvoor door onze voorzitter een Certificaat van Erkentelijkheid aan Rumo werd overhandigd en door de aanwezige leden hem een warm applaus te beurt viel!
Vervolgens werd bij het tussengerecht van gebakken hoender in een artisjoken crème en een krokantje met een schuimige saus van gepofte knoflook een rode Crozes-Hermitage en een Vacqueyras geschonken.
Bij het hoofdgerecht bestaande uit een tamme eendenborst gelakt met truffelhoning vergezeld van een aardappelmousseline, spruiten, gebakken paddenstoel en gevogelte jus werden een Chateauneuf-du-Pape en een Gigondas geschonken. Tot slot werd een dessert met Chropshire Blue kaas gepresenteerd door kaasexpert Renate Neyndorff, welke bijzonder smaakte in combinatie met Nougat en kastanjes met honing; werkelijk een geniale combinatie met de erbij geserveerde dessertwijn Rasteau Ambre, gemaakt van de Grenache druif!
De combinatie van de geproefde Rhône wijnen met het erbij bedachte menu was zo waar geniaal te noemen!
Comments