Aanwezigen: Wouter & Sylvie Butzelaar, Noël Vanwittenbergh, Armand Baur
In een vraaggesprek met Armand Baur kwam ik er snel achter dat het verloop van de fysiologische rijpheid en de oogst in de Elzas op redelijk peil is verlopen. Stelregel is dat groene oogst efficiënt is als het absoluut noodzakelijk is en alleen bij jonge wijnstokken. Bij het domein Hugel in Riquewhir was de groene oogst dan ook een belangrijk gegeven. Bij Charles Baur is de mening dat de groene oogst erg duur is omdat er veel werkers voor nodig zijn. De wijnbouwer hoeft alleen groen te oogsten als de wijnstokken te krachtig zijn en teveel druiven produceren. Het is belangrijker om de groeikracht en de goede gezondheid van de wijnstokken te beheersen met het planten van groene stokken en het geven van minder bemesting. Over de vintage 2020: we hadden begin augustus 30 mm regen en eind augustus weer 30 mm. We begonnen met de oogst van stille wijnen op 5 september, in en onder zeer goede conditionele voorwaarden. De druiven waren rijp met een mooie zuurgraad. We maakten een late oogst (Vendange tardive) van midden oktober tot midden november. De herfst was droog en zonnig met een beetje mist en vochtigheid in de ochtend. We produceerden een late oogst van Pinot-Gris Eichberg, Riesling Brand; Gewurztraminer uit Pfersigberg en Holzweg. Alle genoemde wijnen bevatte een hoog suikergehalte met een juiste zuurgraad. Sommige wijnboeren produceren experimenteel wijn met nieuwe variëteiten. U weet, in voorgaande column meldde ik de Chardonnay als rariteit in de Elzas. Dit ten gevolge van de klimaatsverandering. Doch de laatste belangrijkste ervaring is met Syrah aldus Armand
Maar zoals we weten is dit niet toegestaan om onder de benaming ‘Alsace’ deze wijnen te benoemen of te produceren.
Wordt het een ‘Prestige’ Alsace wijn of landwijn?
De toekomst zal het uitwijzen. Met de klimaat evolutie hebben we aan versheid (lees frisheid) verloren vooral in de variëteit van Gewurztraminer.
Challange?
Natuurlijk is het alcohol gehalte hoger in elke variëteit en ook in de variëteit Syrah. Grote dank aan Armand Baur voor het interview en dank dat ik deze hierin opgedane kennis met jullie mag delen.
We lezen en spreken elkander in de volgende column.
Singa eins, Trinka eins
Comments