top of page
Wouter Butzelaar

Voyage en Champagne et Bourgogne

De wijnreis van een drietal IGC leden ging dit keer naar de Champagne en de Bourgogne onder leiding van Noël Vanwittenbergh, aanleiding was de uitnodiging van een dierbare wijnvriend om in de Bourgogne een aantal bijzondere mijlpalen met hem te vieren. Onze eerste stop was bij de Brasserie Le Jardin van Les Crayeres, waar wij de lunch aanvingen met een door Noël uitgekozen heerlijke Champagne DELAMOTTE Blanc de Blancs (100% Chardonnay), opgevolgd door een Champagne PERTOIS-MORISET "Les Quatre Terroirs" Grand Cru idem 100% Chardonnay, welke uitstekend samenging met het volgende visgerecht. Na de aangename lunch volgde er een diepe afdaling naar het eeuwenoude keldercomplex van het vermaarde Champagnehuis Veuve Clicquot, waarna er een proeverij volgde van bijzondere Rosé Champagne's, waarbij wij ons de Vintage Rosé 2015 goed lieten smaken.

s'Avonds volgde er een copieus diner bij de sterrenzaak FOCH van Corinne en Jacky Louazé, waar wij op advies van Noël kozen voor een Cuvée Champagne genaamd LA VIGNE AUX GAMINS Brut Blanc de Blancs uit 2006, opgevolgd door een fantastische linker oever Bordeaux wijn Saint Julien uit 2016 van het Chateau Gloria, heerlijk bij het vleesgerecht en bij het ongelofelijke kaasassortiment.

De volgende ochtend vroeg ging onze wijnreis naar Bouzy, waar wij allerhartelijkste ontvangen werden door Nathalie Tornay Hutasse, samen met haar echtgenoot Rudy is zijn zij eigenaar van het bijzondere Domaine BERNARD TORNAY. Wij mochten het gehele assortiment proeven, waarbij werkelijk alles voor ons uit de kast werd gehaald, waarna wij uitgebreid onze bestellingen konden doen.

Vervolgens maakten wij voor de lunch een tussenstop in het middeleeuwse stadje Troyes, voor de lunch bij een bijzonder adres genaamd Aux Crieurs de Vin, welke bestond uit een wijnwinkel in het voorste gedeelte met voornamelijk natuurwijnen, waarachter zich een Bistro bevond en waar je met medeneming van jouw gekozen wijn(en) heerlijke bijpassende home-made gerechten kon bestellen.

Aan het eind van de middag arriveerden wij in Beaune, waar wij een bezoek brachten aan het gloednieuwe Cité des Climats et Vins de Bourgogne, voor mij als architect was een bezoek aan dit museum een belevenis van jewelste! s'Avonds begon met een aperitief in het historische centrum van Beaune opgevolgd door een Bourgondisch diner met dito wijnen in een 15e eeuwse gewelfde kelder.

De volgende ochtend gingen wij vroeg naar de markt, waar je een breed assortiment van verse ingrediënten kunt bemachtigen om een heerlijk maal te bereiden. Wij liepen langs het beroemde Hospice uit 1443 om uit te komen bij een van de belangrijkste en oudste wijnhuizen uit de Bourgogne genaamd Patriarche , welke beschikt over één van de grootste wijnkelders in Beaune, totaal 5 kilometer aan gewelven onder de stad. Na een uitgebreide kelderinspectie, volgde een weergaloze proeverij, waar wij flinke wijninkopen konden doen.

Amper bekomen van ons ochtendprogramma in Beaune, volgde er een prachtige tour langs de wijngaarden van Nuit Saint Georges in de herfstkleuren richting Chambolle-Musigny voor een lunch bij de sterrenzaak Millésime, waarbij wij opgewacht met een heerlijke Kir Royal, waarna er een culinair hoogstaande lunch volgde met door Noël geadviseerde top Bourgogne wijnen.

Dezelfde avond spraken wij af in Le Cep voor het aperitief om met een shuttle naar het Chateau Clos Vougeot vervoerd te worden ter viering van het Chapitre d'Automne. Wij werden wederom allerhartelijkst ontvangen door Arnaud Orsel, Intendant Général de la Confrérie des Chevaliers du Tastevin. Met luid trompet geschal werden wij als een soort koningen onthaald en vervolgens begeleid naar de feestzaal, waar wij deelgenoot uitmaakten van een weergaloos Bourgondisch festijn in aanwezigheid van diverse hoogwaardigheidsbekleders.


Comments


bottom of page